• ANBI

 

Lees meer

Als vluchteling een zalig Kerstmis vieren?

Met uw hulp maken ze er in Burkina Faso iets moois van 

Bent u al bezig met de voorbereidingen voor Kerstmis? Dan bent u niet de enige. Wereldwijd bereiden mensen zich voor op de komst van Christus' komst op aarde... in goede en in slechte tijden. Met uw hulp kan Bartholomew uit Burkina Faso, die met zijn gezin moest vluchten voor jihadisten, ook dit jaar een zalig Kerstmis vieren.  

"Het hele dorp kwam altijd samen na de feestelijke Nachtmis. We vierden dan met veel vreugde. We maakten traditionele gerechten klaar, zoals vette hanen en andere soorten vlees. Het was een belangrijke feestdag voor ons”, mijmert Bartholomew Sawadogo uit Burkina Faso over de manier waarop Kerstmis tot voor kort in zijn geboortedorp werd gevierd.

Alles veranderde toen in mei 2019, tijdens de Zondagsmis, jihadisten de kerk binnenkwamen met geweren. “Ze vermoordden de priester en vijf parochianen voor onze ogen. Daarna brachten ze van alles naar het midden van de kerk en staken het in brand. Ik ontsnapte op een fiets. Mijn vrouw en kinderen in een auto. Het was een reis van 195 kilometer. We hebben geen goede huisvesting en hebben vaak geen eten.”

De lokale kerk probeert hen op te vangen, al is dat best een uitdaging, vertelt gebedsgroepleider Léonce Baii. “De situatie kwam onverwachts. Het was niet gemakkelijk voor ons en voor onze kleine christelijke gemeenschappen. We probeerden oplossingen te vinden om de ernst van de situatie te beperken.”

Sawadogo is dankbaar voor de hulp. “De parochie is ons niet vergeten. En de kinderen helpen met hun Kerststal. Ze brengen de Kerststal van deur tot deur, van familie naar familie. Ik herinner me dat bij de vorige Kerstmis de kinderen Kerstliederen zongen. We zijn blij dat we ons geloof in Christus zo uitgedrukt zien.”

Deze Kerstmis vragen we uw hulp voor vervolgde Christenen in Burkina Faso. Velen, zoals Bartholomew Sawadogo, verloren alles vanwege hun geloof. Samen met lokale partners, zoals Léonce Baii, kunt u families voorzien van pastorale zorg, eten en scholing. Helpt u mee?

Sluiten

 

 
© Kerk in Nood