• ANBI

Viktor breekt vloer op om zijn huis te verwarmen

Noodgedwongen breekt Viktor zijn vloer op. Doordat hij en zijn vrouw door het conflict in de Donbass regio in Oekraïne geen vast werk hebben, zaagt hij samen met zijn zonen Wasiliej en Kola de planken in stukken voor de kachel. Zo kan hij het huis te verwarmen. In de lente hopen beiden weer in de landbouw te werken. Tot dan is het overleven. “Alleen de Kerk helpt ons”, vertelt Viktor, dankbaar voor de soep, de thee en het brood dat hij die ochtend bij de broeders Albertijnen in de stad Zaphorizhya kreeg.

Lees meer

De Kerk in Oekraïne geeft om Viktor en zijn gezin... net als om de vele andere vluchtelingen en armen die geraakt zijn door het conflict in het land. De spanningen rond de Krim en de Donbass-regio hebben geleid tot een vluchtelingenstroom naar gebieden waar de bevolking zelf al amper kan rondkomen. In een stad als Zaphorizhya zijn tienduizenden mensen van elders gehuisvest. Zonder baan en inkomen en door de hoge gasprijzen, zijn honger en kou hun grootste vijanden.

De broeders Albertijnen, die al jaren een gaarkeuken hebben in Zaphorizhya, bieden naast voedsel ook een sociaal vangnet, geestelijke steun en hoop. Samen met vrijwilligers bakken ze 120 broden per dag en maken ze soep. Zo weten ze duizend mensen per week eten te geven en de levens van velen weer op de rails te krijgen. De broeders helpen daklozen, armen en vluchtelingen voor het conflict in de Donbass, die lange tijd op zo’n 300 kilometer van Zaporhizya woedde. Inmiddels zijn ook explosies dichter bij de stad zelf gehoord. Ze geven praktische hulp en verbinden mensen. Broeder Wieslaw: “Er was geen Kerk hier, geen plaats van liefde en delen. Daarom moet God ons hier hebben gebracht. Door ons gebed, doordat we het habijt dragen, door het kruis en door onze kapel, proberen we de wereld te veranderen in de houding van de ander.”

Helpt u de broeders Albertijnen en de Kerk in Oekraïne om vluchtelingen voor de oorlog onderdak, voeding en pastorale steun te geven? Met uw bijdrage van € 50 kunnen zij een gezin een maand te eten geven.

Sluiten

 

 
© Kerk in Nood